EPFL

История

През последните десетилетия спортния и политически климат по света претърпяха естествена еволюция и спортът започна да се смята за работа като всяка друга благодарение на парите, които генерира. Професионалният аспект на играта и съответните й съставни елементи не бяха изключени от това развитие и резултатът повлия на икономическите, социални, спортни и политически аспекти на футбола. В следствие на тази все по-изискваща футболна атмосфера, професионалният футбол в Европа реагира ефикасно.

По този повод на 6 юни 2005 в Лондон, Великобритания е основана Асоциацията на Европейските Професионални Футболни Лиги (ЕПФЛ) и е с адрес на управление в Нион, Швейцария.
Асоциацията на Европейските Професионални Футболни Лиги е асоциация, която се управлява от законодателството на Швейцария, основана е през 2005 година и се намира в Нион, Швейцария.

Европейските Професионални Футболни Лиги проследяват произхода си от 1997 г., когато е основана Асоциацията на висшите професионални футболни лиги на Европейския съюз. Първоначално се е състояла от 12 члена, а в днешно време се състои от 28 членове и асоциирани членове от Европа.

Фаза I: Произход
10 септември, 1997, Лондон: създаване на Асоциацията на висшите професионални футболни лиги на Европейския съюз по инициатива на Футболната Асоциация, Висшата Лига (Англия) и Национална Лига Професионалисти (Италия), като е било необходимо всяка организация да представи гледните точки и позицията на Лигите и клубовете по въпроси от общ интерес.
12 членове основатели: Австрия, Белгия, Дания, Англия, Франция, Германия, Гърция, Италия, Холандия, Португалия, Шотландия, Испания.

Фаза II: Първи документ
9 юни 1998: Членовете основатели одобряват своя документ, „Споразумение на  Висшите професионални футболни лиги на Европейския съюз”, в който официално се определят основните цели на Асоциацията:

– Да поощрява сътрудничество, приятелски отношения и съгласие между лигите членки.
– да описва целите и задълженията на Професионалния Футболен  Комитет
–  Да участва в и да назначава представители в Комитета и да работи с УЕФА за доброто на Професионална Футболна Асоциация в Европа
– Да рекламира играта на Професионалната футболна асоциация по всякакъв начин, който смята за подходящ и да пази общите интереси на лигите членки.
– да улеснява събирането и размяната на информация между лигите членки
– да промотира интересите на лигите членки
– да насърчава приятелски отношения между Групата и другите Европейски Професионални футболни лиги, които не са членове на Групата и между Групата и съюзите на играчите, които са на територията на лигите членки
– да установи единна система във връзка с местенето на играчи между лиги членове

Фаза III: Конституция
6 юни 2005, Лондон: създаване на ЕПФЛ (Асоциация на Европейските Професионални Футболни Лиги) и подписване на нейната конституция.
Цел: да играе решаваща роля в процеса за позитивна промяна на организацията на игрите в Европа, като затвърждава позицията си, защитава законния интерес на членовете и осъществява нови инициативи за доброто на играта. ЕПФЛ е отдадена на по-нататъшно развитие на младежта, общностните взаимоотношения, социалния диалог, социалното включване и образование.

Фаза IV: Новата ера на сътрудничество
Във футболната сфера, ЕПФЛ има официално партньорство с UEFA чрез Меморандум за сътрудничество, подписано от двете страни през 1998 и подобрено през 2000 и 2005. Освен това ЕПФЛ е институционално призната от ФИФА през 2005. По същото време  ЕПФЛ също така е затвърдила отношенията с ФИФПро, което е завършило с насочване на Европейския Социален Диалог в Сектора на Професионалния Футбол на 1 юли 2008 в Париж, Франция.
По отношение на институционалната страна, ЕПФЛ засили своето сътрудничество с Европейските Правителствени Институции и градивно сътрудничи с MEPs и служители на Комисията при определянето, осъществяването и изготвянето на политиката на ЕС в сферата на спорта за по-нататъшно промотиране на сериозно и стабилно развитие на Професионалния Футбол и съвместно се заемат с решаването на въпроси от общ интерес, където откритата политика е добре посрещната и наистина необходима.

КОИ СМЕ НИЕ

Асоциацията на Европейските Професионални Футболни Лиги (ЕПФЛ)  е асоциация, която се управлява от законодателството на Швейцария, основана е през 2005 година и се намира в Нион, Швейцария. Тя проследява произхода си от 1997 г., когато е основана Асоциацията на висшите професионални футболни лиги на Европейския съюз. Първоначално се е състояла от 12 члена, а в днешно време се състои от 28 членове и асоциирани членове от Европа.

Чрез стратегическа визия и ясна представа за отговорността, ЕПФЛ създаде нова вътрешна и външна динамика и съвместна работа, и се ангажира във всички ключови въпроси отнасящи се до професионалния футбол и действа като общ глас на Професионалните Футболни Лиги в Европа по всички въпроси от общ интерес.

ЕПФЛ се състои от Общо събрание на членовете (законодателно тяло), Съвет на директорите (изпълнително тяло), ЕПФЛ администрация (административно тяло) и Комитета (консултативно тяло).

Единство

ЕПФЛ са ангажирани да насърчават единството между техните членове и футболния свят, за да се създаде синергия на акционерите по всички футболни въпроси.

Професионализъм

ЕПФЛ са отдадени да осигурят структура, която да повиши и да допринесе за  професионализма между членовете, като увеличи сътрудничеството и градивните отношения с членовете и акционерите.

Реформи

ЕПФЛ са ангажирани да препращат всички важни информационни тенденции, за да посрещнат големите предизвикателства в променяшия се спорт, икономическа, юридическа и политическа обстановка.

Роля и Цели

ЕПФЛ трябва:

– Да бъде стратегически лидер за професионалния футбол в Европа
– Да поощрява сътрудничество, приятелски отношения и съгласие между лигите членки и асоциираните лиги членки
– Да вземе под внимание социалния диалог на европейско ниво и където е уместно да действа като социален партньор
– Да одобрява и защитава спецификата, идентичността и автономията на професионалния футбол в Европа и света
– Да улеснява събирането и размяната на информация между лигите членки и асоциираните лиги членки
– Да организира изложби, конференции, курсове за обучение и други общи групови мероприятия, свързани с промотирането на Професионалните (тук липсва текст)

Лиги членове на Европейската професионална футболна лига/ ЕПФЛ /

Österreichische Fußball Bundesliga  AUT   ww.bundesliga.at

Pro League  BEL – www.proleague.be

Bulgarian Professional Football League BUL – www.pfl.bg

Divisionsforeningen DEN – www.divisionsforeningen.dk

The Premier League  ENG – www.premierleague.com

Veikkausliiga  FIN – www.veikkausliiga.com

Ligue de Football Professionnel  FRA – www.lfp.fr

DFL Deutsche Fussball Liga GmbH  GER – www.bundesliga.de

Super League Greece  GRE – www.superleaguegreece.net

Lega Nazionale Professionisti  ITA – www.lega-calcio.it

Eredivisie NV  NED – www.eredivisie.nl

Norsk Toppfotball  NOR – www.toppfotball.no

Polish Professional Football League POL – www.ekstraklasa.org

Liga Portuguesa de Futebol Profissional  POR – www.lpfp.pt

Eircom League of Ireland  IRL – www.eircomloi.ie

Russian Football Premier League  RUS – www.rfpl.org

Scottish Premier League  SCT – www.scotprem.com

Union of 1. SNL  SLO – www.scotprem.com

Liga Nacional de Futbol Profesional  ESP – www.lfp.es

Foreningen Svensk Elitfotboll  SWE – www.svenskelitfotboll.se

Swiss Football League  SUI – www.football.ch

Welsh Premier League  WLS – www.pfl.com.ua

Liga Profesionista de Fotbal ROM – www.welshpremier.com