БПФЛ

Идеята за създаване на Професионална футболна лига и в България се ражда в края на лятото на 1991 г.. След няколко срещи между президентите на водещите клубове от „А” и „Б” група, във Велико Търново се свиква Учредително събрание. По-късно Българската професионална футболна лига (БПФЛ) е регистрирана в Софийския градски съд по Закона на лицата и семействата със седалище София, ул. „Кърниградска” 19, няколко година след това адресът се променя – бул. „Евлоги Георгиев” 38.

До 1993 г. лигата се оглавява от двама съпрезиденти – Валентин Михов, тогавашен президент на ЦСКА и от Томас Лафчис, тогавашен президент на Левски.. От 1993 до 1995 г. президент е само Томас Лафчис, от 1995 до 1996 г. – лигата се води от Запрян Запрянов, президент на плавдивската „Марица”, а от 1996 г. до октомври .2010 г. президент е Валентин Михов. Общото събрание на лигата на 5 октомври 2010 г. избра за президент на БПФЛ Стефан Капралов, доктор по педагогика, бивш изпълнителен директор на БФС.
БПФЛ е създадена с основна цел в организационно отношение нашият футбол да хармонизира структурата си по модела на развитите във футбола европейски страни, където такива организации развиват успешна дейност повече от 20 години.

БПФЛ с сдружение с идеална цел. В сдружението членуват български футболни клубове с професионален статут от „А” и двете „Б” групи (понастоящем броят им е 39).

Висшият ръководен орган на БПФЛ е Общото събрание. В периода между две Общи събрания тя се ръководи от 11- членен Управителен съвет и служители в направленията – спортно-техническо; финанси и евроинтеграция; връзки с медиите и обществеността; комуникации и мениджмънт.
Лигата започна своята дейност с изготвяне на предложения за подобряване на нормативните документи за първенствата у нас. Постепенно БПФЛ се включи успешно в защитата на професионалните, рекламните и телевизионните права на клубовете.

През 1994 г. БПФЛ организира турнир за Купата на БПФЛ, който се състоя последователно през годините 1995. 1996 и 1997 г.

Последен носител на тази купа бе отборът на Нефтохимик/Бургас/, който стана нейн притежател завинаги.
През футболния сезон 1997-1998 г. БПФЛ получи правото да администрира турнира за Купата на България. Генерален спонсор на турнира от 13 години е „Форд Мото-Пфое”, изключителен представител за България на световноизвестния американски автомобилен концерн.

Уставът на БПФЛ е съобразен с изискванията на ФИФА и УЕФА. Той гарантира самостоятелността на всеки член и изяснява що е професионален клуб, треньор, футболист. Лигата се стреми по специфичен начин да защитава правата на състезателите, на треньорите, когато преминават от един в друг отбор, когато са освобождавани неправилно от работа и т.н.